Andreu Ródenas
Vàrem visitar Praga l’hivern de 2009 en un viatget de 4 dies. Un vol barat fora de temporada alta un hotel de quatre estrelles molt adequat i ben ciutat a la famosa avinguda Wenceslao i amb moltes ganes de caminar i aprendre història. Praga és una ciutat per no tenir presa i gaudir de tots els racons.
Praga al febrer pot semblar no ser el millor destí per passar 4 o 5 dies, el fred està assegurat i en el millor dels casos no hi ha presència del blanc element. Quan nosaltres vàrem arribar el temps era realment fred però no gèlid, doncs les temperatures estaven entre els 0 i els -4ºC i no ens va nevar fins l’últim dia.
El taxista que havíem contractat des de Barcelona ja ens estava esperant a l’aeroport i tal com vàrem sortir de la terminal ja vàrem començar a parlar (en anglès), cinc minuts més tard ja ens havia possat al dia de la ciutat i de la climatologia. El temps es veu que és el tema preferit per encetar una conversa entre desconeguts arreu del mòn.
El primer que s’ha de fer en arribar a la ciutat es familiaritzar-te el més aviat possible amb la nomenclatura dels carrers, barris, places, etc. i si a més pot saber alguna paraula bàsica en el idioma oficial molt millor. Per començar a caminar cal haver establert una ruta prèvia i així aconseguir que aquesta tingui un ordre lògic, haver llegit previament una guia o alguna revista especialitzada tipus Altair sempre ajudarà molt. Així que un cop ens vàrem registrar a l’hotel que estava situat a l’avinguda de Wenceslao (molt cèntric) i a prop del Museu Nacional vàrem decidir començar a caminar.
Praga es una ciutat per fer-la caminant i amb calma, te la mida esencial per no acabar baldat a base de fer quilòmetres, el transport públic no es necessari a menys que hi estigueu un parell de dies curts. En extensió no es pas una ciutat petita però l’atenció del viatger es centra en la part central on hi ha tots els punts d’interés. Els llocs indispensables de conèixer i visitar no estan molt dispersos i es reparteixen entre la part vella de la ciutat (Old Town), la part nova (New Town), el barri jueu (Josefov) i el barri de Mala Strana (on hi ha el castell de Praga).
La part vella de la ciutat és la més visitada i acostuma a ser on més turistes hi trobarem doncs hi ha el famós rellotge astronòmic, l’ajuntament vell, i tots els carrerons plens de botigues de souvenirs, pubs i restaurants que et porten fins el pont de Carles IV.
La part nova (on teniem l’hotel) es la part moderna de la ciutat, hi trobarem les grans boutiques, les grans cadenes de menjar ràpid, discoteques, restaurants de cuina occidental i com a edificis més singulars hi ha el nou Ajuntament, el Museu Nacional i un edifici molt singular anomenat l’edifici dançant degut a la seva estructura curva des de la base.
L’atracció turística més destacada es el pont de Carles IV que un cop creuat (deu tenir uns 500 metres) et deixa a l’entrada del barri de Mala Strana on dalt de tot hi ha el castell de Praga amb la catedral de St. Vitus, tambe en aquest barri hi ha l’esglesia de Sant Nicolau (la més gran de les tres que hi ha a la ciutat dedicada a aquest sant), dins del castell també com a atractiu turístic hi ha el carreró daurat.
A banda dels aspectes històrics, culturals i arquitectònics Praga és una ciutat amb molta vitalitat i bon ambient tan de dia com de nit. No pots tornar de Praga sense haver vist un espectacle de titelles, de teatre “negre”, o sense haver assistit a un concert de música clàssica, una òpera o haver degustat una bona cervesa en un dels antics pubs de la ciutat vella i d’haver menjat un bon “gulash”.
Museu Jueu. Josefov
La meva recomenació per visitar Praga seria fer-ho en 4 dies sensers de manera que el primer dia serviria per familiaritzar-se amb la ciutat, pendre-li el pols, tot passejant per la part vella al matí on podreu veure com marca les hores el vell rellotge astronòmic, veure el castell des del pont de Carles IV i fer un passeig a la bora del riu. Després de gaudir d’un bon dinar, a la tarde, podrieu triar quin espectacle voldreu veure a la vesprada (abans o després de sopar), que jo per al primer dia us en recomenaria un de petit format com ara un quartet de corda en alguna de les esglesies o en el mateix Museu Nacional (trobareu informació arreu). Si feu el sopar després del concert us recomanaria que entressiu en un dels pubs de la zona baixa de Mala Strana i de pas creuar el pont de nit que te unes vistes imperdibles.
L’endemà el podrieu dedicar a conèixer la història medieval de la ciutat i del guetto jueu (ara anomenat barri jueu “JOSEFOV”). La història dels jueus queda ben palesa fent un llarg i detallat recorregut, que pels més autodidactes es pot fer amb un sistema d’audioguies que et van posant al corrent de tots els principals indrets que s’aniran visitant. Visitareu el cementiri jueu, la sinagoga antiga-nova, el museu jueu, ….Després d’un bon dinar per la zona de la plaça de la República (Republiky Namesti) podeu passejar pels seus carrerons i entrar a visitar l’esglesia barroca dedicada a Sant Nicolàs (una de les tres que hi ha a la ciutat dedicada a aquest sant), també podeu pujar a la Torre de la Pòlvora que te unes vistes molt bones de la ciutat.
Se suposa que durant els gairebè dos dies d’estada a la ciutat ja haureu pogut triar alguna de les obres o concerts que es fan al Teatre Nacional (us heu de fer amb la programació només arribar i així poder decidir amb temps i anar a comprar les entrades) o al Rudolfinum on toca l’orquestra filarmònica de Praga. El Teatre Nacional i el Rudolfinum estàn força a prop del pont de Carles IV per tant podreu aprofitar per veure’l de nit ja sigui abans o després de l’espectacle (dança, opera, múscia clàssica, …), doncs de nit te una màgia especial amb les il·luminacions i els reflexes en el riu. En funció de l’horari escollit podreu sopar, abans o després, en qualsevol dels molts petits restaurants o pubs de la ciutat vella, alguns d’ells amb un encant molt especial que us evocaràn ambients d’èpoques de glòria de la ciutat en els segles divuit o dinou.
El tercer dia cal dedicar-lo integrament a l’altra banda del riu Moldova. Cal creuar el pont de Carles IV per saborejar l’ambient del barri de Mala Strana als peus del castell de Praga. Encara que el barri de Mala Strana no és molt gran, els seus carrerons amb pujades i baixades i alguns de molt estrets, plens de petites botigues, pubs, restaurants amb terrasses, cal veure’l a poc a poc i sobretot dedicar mig dia a la visita del castell amb la catedral de Sant Vitus, el carreró daurat en el que en una de les seves petites vivendes hi va viure durant un temps el mateix Kafka.
Jo us recomanaria pujar directament al castell a primera hora per tal d’estar més descansats, després tot baixant fer la visita a la resta de Mala Strana i els jardins reials. A Mala strana igual que en la part vella de la ciutat hi ha ple de llocs per menjar, seure i descansar tot gaudint d’una bona pinta de cervesa o un bon cafè. Després de dinar una visita a l’esglèsia de Sant Nicolàs i tot seguit buscar un bon espectacle de titelles o del típic teatre negre (molt recomanable), aquest últim es tracta d’un espectacle molt visual, ja que consisteix en dança i ball en un escenari a les fosques que amb llums refrectàries sobre el vestuari dels actors ens mostren els seus moviments des d’una perspectiva ben diferent a la que estem acostumats i omplen l’escenari de formes increibles. Pels més romàntics o els que no els agradi caminar tant podeu fer un sopar dins d’un dels baixells que naveguen pel riu Moldava.
Sempre cal guardar-se un dia per tot allò que ens haguem deixat els dies anteriors o simplement per repetir allò que més ens ha agradat i visualitzar-ho més pausadament, per fer les compres desitjades i continuar buscant racons més poc coneguts, o simplement gaudir de les vistes que podreu trobar en molts punts de la ciutat sobretot als voltants del riu.
Si heu sabut condensar-ho tot en tres dies i no esteu prou cansats sempre podreu contractar una de les excursions d’un dia fora de la ciutat. N’hi ha vàries per escollir però algunes mereixen més crèdit que d’altres, com ara la ciutat de Cesky Krumlov (nomenada patrimoni mundial per la Unesco) amb 300 edificis històrics catalogats, o be anar a TEREZIN que fou un lloc on la Gestapo hi va posar un camp d’internament, si us agradala història de la 2ª Guerra Mundial és un lloc on podreu sentir sensacions úniques tot visitant el crematori, la morgue central i les exposicions sobre el patiment dels presoners durant aquella guerra.
0