Si en el primer viatge a Indonèsia, l’any 2015, vàrem triar les illes de Java, Borneo i Bali, en el segon viatge vàrem triar les de Lombok, Sulawessi (Celebes), Flores (Parc Nacional de Komodo i Rinca) i vàrem repetir una part de l’illa de Java.
En principi teníem previst anar de nou a l’illa de Bali, però pocs mesos abans del viatge el volcà Agung va decidir despertar un cop més i, en activar-se, va provocar la cancel·lació de vols i reserves turístiques. Aquest episodi ens va fer canviar d’opinió i vàrem triar l’illa de Lombok, que és una bona alternativa per als qui, com nosaltres, fugen dels llocs massificats.
Lombok és molt a prop de Bali, més desconeguda, més verge i més autèntica. No té el nivell de serveis de Bali; no en té el nom, ni la dimensió turística; però ja és diu que serà la nova Bali, degut a la saturació turística que aquesta ja pateix.
Lombok, que forma part de la província indonèsica de Les Illes Petites de la Sonda Occidentals, té platges paradisíaques (sobre tot al sud), paisatges rurals i de muntanya meravellosos, compta amb certa infrastructura turística a la costa nord-oest, amb força hotels, agències turístiques, restaurants, etc. També hi trobareu poblats de l’ètnia sassak que és majoritària a l’illa. Tot i que culturalment i social Lombok és molt semblant a Bali, la religió majoritària és la musulmana (recordeu que a Bali son hinduistes a diferència de la resta d’Indonèsia).
Un dels llocs més visitats a Lombok és el volcà Rinjani, un dels més alts d’Indonèsia, amb 3.726 mts d’altura. Cada any, molts turistes amants del trekking i del senderisme van a pujar-lo durant uns dies. Val a dir que és actiu i, tot i que els períodes de calma son majoritaris, quan desperta és converteix en un volcà extremadament perillós. Les últimes erupcions van ser al 2010 i al 2015. Pocs mesos després de la nostra visita, dos importants terratrèmols varen provocar forts esllavissaments al sector nord.
Lombok forma part del cinturó de foc del pacífic i, com a la resta d’Indonèsia, s’hi produeixen terratrèmols constantment; de fet, pocs mesos després de la nostra visita, dos importants terratrèmols (un d’ells, el 5 d’agost de 2018, va ser de 7,1 graus a l’escala de Richter) varen provocar estralls importants, i hi varen perdre la vida al voltant de 600 persones.
Durant 4 dies, vàrem gaudir de llocs de gran bellesa, poc turisme i la simpatia dels seus habitants. El nostre hotel estava localitzat a la platja de Senggigi a la costa oest i per damunt de la capital, Mataram.
Sempre recordarem la posta de sol des de la platja de Senggigi amb les vistes del volcà Agung de Bali com a teló de fons. És una d’aquelles imatges icòniques que queden impreses a la retina i costen d’oblidar per la seva singularitat.
Des de Senggigi vàrem anar a voltar el volcà Rinjani des del nord cap al centre, allà vàrem anar a fotografiar les cascades Tiu Kelep i els arrossars de Sembalu, passant per un port de muntanya espectacular. Per fer el trekking i pujar fins el crater per poder veure el llac que hi ha, es necessiten com a mínim dos dies sencers; nosaltres no els teníem i per tant no hi vàrem arribar.
De tornada cap a Senggigi, el nostre guia local ens va convidar a conèixer casa seva i la seva família, va ser un exemple del caràcter acollidor d’una gent que, tot i tenir un baix nivell de vida o econòmic, t’obren les portes de les seves llars sense dubtar-ho.
Un dels nostres objectius quan viatgem, i que forma part del concepte i filosofia de viatge de Travel&Dreams, és conèixer la gent i la seva forma de viure i entendre la vida. Ens enriqueix molt poder saber de primera mà com s’organitza la gent dels llocs que visitem, com viuen el dia a dia, com ens veuen a nosaltres, quins son els seus anhels… És per això que els guies, xofers, taxistes, botiguers, cambrers, etc. es converteixen en amics per sempre.
A banda de gaudir del sol i la platja de Senggigi, a tocar de l’hotel, també vàrem gaudir d’algunes de les platges del sud-oest, com la de Kuta (si, la del mateix nom que la famosa de Bali) o la de Tanjung Aan, amb la seva sorra blanca i aigua turquesa. Hem estat a Bali i podem assegurar que les platges de Lombok son molt millors.
De tornada cap a Senggigi vàrem passar per diferents poblats de l’ètnia sassak: Sade, Rambitan i Ende. Els sassak son principalment agricultors i artesans (telers a mà, ceràmica, talles de fusta…). Al poblat d’Ende vàrem passar una estona entre les seves cases fetes de palla i argila.
L’últim dia, i abans de deixar l’illa, vàrem fer un recorregut pels diferents barris i rodalies de la capital: Mataram. Un dels llocs històrics més importants de Lombok és el palau Taman Narmada, que va ser construït l’any 1727 en homenatge al cim del volcà Rinjani i al seu llac interior. Dins del recinte del palau hi ha un temple hinduista dedicat a Shiva que s’anomena Pura Kesala.
La millor manera de conèixer com és la gent i com viuen, és sens dubte endinsant-se en els seus barris i carrers. Nosaltres ho vàrem fer i així va ser com vàrem descobrir petites joies en forma de cases hinduistes (d’estil balinès) amb els seus petits temples privats, i també un cementiri xinès.
Un altre visita ineludible, si algun dia aneu a Lombok, és la nova mesquita i centre cultural islàmic. En les fotografies podreu veure la seva grandiositat i bellesa.
0