Sulawessi és una gran illa d’Indonèsia. Son molts els atractius naturals que te per ser visitada, però si alguna cosa especial podem destacar d’aquesta illa és sens dubte la presència dels Toraja.
Els Toraja son una ètnia que viuen a les muntanyes del centre-oest de l’illa, la capital es Rantepao on és concentren els serveis i mercats més importants. Una gran quantitat de pobles i petites comunitats esquitxen la resta del territori Toraja.
Els toraja no és diferenciarien d’altres ètnies de les illes d’Indonèsia si no fos per la seva peculiar cultura de la mort i dels funerals i cerimònies funeràries. La seva manera d’entendre el transit cap el més enllà els fa ser un ètnia molt peculiar, no tan sols a Indonèsia però també a la resta del món.
Un viatge a Sulawessi està justificat tan sols per anar a visitar i conèixer aquesta gent i les seves costums. Poder participar en una de les seves cerimònies funeràries, intercanviar regals amb la família, gaudir de l’espectacle social, de la vida en comunitat, és una experiència única que per sort he pogut viure.
És cert que cada cop són més els turistes que viatgen a Sulawessi i a les terres dels toraja, però segueix sent un turisme no masificat, amb sensibilitat per la cultura, la relació social i el medi natural. A la terra dels Toraja no hi podeu esperar comoditats occidentals, tot i que ha crescut el nombre d’hotels i llocs per pernoctar, segueix sent un lloc de difícil accés i una visita a la terra dels toraja no pot fer-se en menys de 5 dies. Des de la capital d’Indonèsia, Jakarta, son 3 hores de vol fins a la Makassar, capital de Sulawessi, i com que aquesta està al sudest de l’illa calen entre 6 i 7 hores de cotxe per carreteres en mal estat i amb molt de transit fins la capital Rantepao. Un cop a Rantepao, sense un vehicle és impossible moure’s d’un lloc a l’altre doncs les comunitats i petits pobles estan molt dispersos per les muntanyes i valls. La millor manera de conèixer els Toraja és contractant un guia (en anglès o espanyol) amb xofer i vehicle, d’aquesta forma us assegurareu de veure tots els indrets més destacats.
Nosaltres ho vàrem fer amb l’ajuda i assistència del millor guia en castellà de Sulawessi, l’Andy Basho qui durant 7 dies va ser el nostre amfitrió i qui ens va mostrar i portar arreu de la província dels Toraja. L’Andy ens va donar tota classe d’explicacions i detalls sobre els llocs i la gent que aniríem visitant i coneixent, ell sempre t’aconsella però també et deixa escollir. Us puc assegurar que es un plaer sentir-se segur en un lloc tan llunyà en el que poca gent que no es dediqui al turisme sap parlar altre llengua que la seva pròpia o la oficial d’Indonèsia que és el Bahasa. L’Andy no és un Toraja, es de l’ètnia Buggy que habiten les zones més del sud i son majoria a l’illa, però parla la llengua dels toraja, l’anglès, el castellà i una mica de català.
En 4 dies vàrem poder conèixer pràcticament tota la comarca i també vàrem poder assistir a un funeral en un dels poblats. Sens dubte és de les experiències que difícilment s’obliden doncs es tracta de fets i moments unics. Els llocs mes destacats de la nostra ruta foren: Ke’Te Kesu, Batutumonga, Lemo, Sangalla, Kambira, Tampang Allo, Bori, Londa, Suaya, Lokomata, Bira i alguns mes.
Vàrem poder observar el dia a dia de la gent Toraja treballant als camps de cultiu (bàsicament arròs), com fan artesania, vàrem visitar els mercats, i sobretot vàrem passejar per diferents Tongkonans. El Tongkonan és la casa tradicional ancestral, té un sostre de canya de bambú en forma de vaixell i de gran grandària. Igual que la major part de l’arquitectura tradicional de la zona d’indonèsia, el tongkonan està construït sobre piles, es construeix amb l’ajuda de tots els familiars o amics. Però el Tongkonan no ès tan sols una casa, és tracta més aviat d’un grup de cases ocupades cada una per families comunes que comparteixen terrenys i alguns serveis comuns.
La característica mes destacada de la societat Toraja és la seva cultura i tradició respecte els funerals i enterraments, basats en unes creences animistes, en les que la mort no significa res més que el pas cap un estat superior indefinit al qual s’hi arriba gràcies a l’esforç de les families i amics que han de mantenir els difunts en un bon estat fins a poder-los enterrar amb el màxim luxe possible amb festes i celebracions que poden durar dies. Els artesans fan figures humanes tallades en fusta, els tao-tao, a semblança dels difunts per posar-les fora de les tombes o panteons i poder-los recordar sempre, quant més gran es la figura tallada més ric o important era el difunt.
Els Toraja tenen per costum enterrar els seus difunts en panteons familiars o tombes excavades en les roques o en les parets de roques d’alguns penya-segats, les tombes es construeixen a ma sent una feina força feixuga ja que en moltes ocasions ho han de fer a metres d’alçada. També enterren els seus morts en coves, deixant els tauts damunto les roques o fins i tot al mateix terra.En moltes ocasions les despeses d’un funeral poden ser tan altes que arriben quasi a arruïnar les families dels difunts, una vida de treball per pagar el comiat d’un familiar.
En un funeral Toraja tots són benvinguts, cal observar unes normes de conducta, en el cas dels turistes els guies tenen cura dels detalls i expliquen el funcionament, també tradueixen als membres de la família que van a saludar i a rebre els seus regals. Es fan moltes ofrenes i es sacrifiquen molts animals, bàsicament porcs i bous que són animals considerats “sagrats” i que ajuden a les persones en el seu trànsit cap a la vida eterna o el més enllà.
No em vull estendre en la descripció de com és un funeral dels Toraja doncs podeu trobar la informació en moltes pàgines web.
Com que una imatge val més que mil paraules us deixo fotografies que reflecteixen la nostra experiència viscuda.
0